Mesindus.ee

Nagu paljud mesindushuvilised ehk tähele on pannud, siis eestikeelne mesindusfoorum www.mesindus.ee on hetkel teadmata ajaks ja juba mõnda aega maas. Samuti selle juures asuv mesinike jututuba www.taru.mesindus.ee. Minuga on ühendust võtnud murelik kodanik, kes palus levitada informatsiooni, et asendusjututuba on tehtud aadressile http://hmk.inkassi.pri.ee/

Head jutustamist!

Seoses sellega soovin ühe põhimõttelise küsimuse hinge pealt ära saada. Nimelt ei ole mul nende domeenide omanikule küll mitte midagi ette heita. Mesindus.ee oli väga hästi toimiv foorum ja sinna oli kogunenud hulganisti väga kasulikku materjali. Alustades vanadest mesindusprogrammide materjalidest lõpetades kümme korda läbi jahutud algajate küsimustega ning arutlust leidsid põhimõtteliselt kõik küsimused, mille peale keegi võis tulla. Nüüd aga sellele materjalile ligipääs puudub ja kevad on varsti ukse ees. Just nüüd kui algajatel tekivad needsamad aastast-aastasse korduvad küsimused seoses täiendsöötmise ja põhjade vahetamisega.

See on päris suur probleem! Probleem seisneb olemuslikult ettemõtlematus otsuses suunata mesindusprogrammi raha eraomanduses olevate lehtede arendamisse! Raha-rahaks…sellest pole mul antud kontekstis kahju, oli ju väga hea keskkond nii kaua kui ta üleval oli ja küllap on varsti jälle üleval, aga! Sellel lehel toimus aastaid ja aastaid kollektiivne sisuloome ja ma julgen väita, et sisu loojatele ei olnud piisavalt läbipaistvalt selle lehe saatust ja tulevikku esitletud. Samas propageeriti seda sisu looma just sinna, justkui ametlikule MP lehele tollal ja kõigile võis jääda mulje, et materjalid jäävad kättesaadavaks ja kollektiivsesse omandisse. Hea küll, vähemalt EML valdusesse.Läks aga teisiti… Justkui tühi auk eesti digitaalses mesinduses 10 aastat ja 21. sajandil on see päris tõsiseltvõetav küsimus minu arvates. Ühesõnaga, et mitte niisama probleeme tõstatada, siis teen ettepaneku, et eelkõige selle probleemi tekitajad võiksid võtta viis minutit ja mõelda, et kas nad on valmis seda ka lahendama.

Äkki olid mingid kokkulepped, millest üldsus ei tea ja sellel olukorral on siiski mingi lahendus? Igaljuhul mul on õigustatud ootus lugeda, mida mesinikud rääkisid 7 aastat tagasi mee hinnast või laiendamisest. Samuti kuhu ma suunan nüüd algajad küsimusega, et kas talveks tuleb lennuava kitsendada või mitte? Kui tänane olukord keerati kokku MP eelarvest, siis mõistlikum oleks tõesti üldse mitte midagi teha ja pikas perspektiivis saaks parem.

Ma loodan vähemalt, et vanad MP materjalid on digitaalselt ka tööde tellijal olemas ja neid on varsti näha süstematiseeritult mingil alternatiivsel veebilehel. Süstematiseeritult selleks, et ka praegu googleldades leiab failid üles, aga selleks peab teadma mida otsida.

PS! Püüdsin ka eelmainitud lehtede haldajaga kommentaariks ühendust saada, kuid kahjuks see ei õnnestunud.

— karlmuhust
jaanuar 21, 2016